top of page

סילבוס 1 - חוסן ותבונה בימי קורונה, כלים לשיפור ושימור הקוגניציה

6 מפגשים מדעיים מקיפים, המעניקים ידע יישומי וכלים פרקטיים שנבחנו ע"י חוקרי "מכון תבונה"

הקורס יפתח בזום ביוני 2020

פרופ' בן דוד

סדר עולמי חדש - מה מקומנו בעולם?

בשיא ימי הקורונה גילו בני ה- 60 70 80 שהם אוכלוסיה בסיכון וננעלו בבתיהם, אנו נמצאים בימים שבהם נדרשים כולנו להבין מחדש איך להתנהל בשיגרה, על אחת כמה וכמה המבוגרים. בני ה-65 של היום התבגרו בעולם שבו הילדים היוו את פלח האוכלוסייה הגדול ביותר, והסבים והסבתות התבקשו לשבת בבית ו"לא להפריע". העולם הזה איננו עוד. שיעור בני ה-65+ באוכלוסייה העולמית גדל בהתמדה ותוחלת החיים גדלה. בחלק הראשון של המפגש נציג את המהפכה המתרחשת בעולם, והשינויים הצפויים בעתיד. בחלק השני, נחשוב על האתגרים שהשינויים מציבים לחברה ולנו – ונכיר שיטות להתמודדות והצלחה.

רעיונות חדשים מהמעבדה לשיפור קוגניציה בגיל מבוגר

בהרצאה יחשוף פרופסור בן-דוד רעיונות וממצאים חדשים ומרגשים מהמעבדה בשנים האחרונות. נתרגל משחק המשפר תאום בין אנשים (סינכרוניזציה) ונבין כיצד הוא יכול לשפר פעילות קוגניטיבת בגיל המבוגר ("משחק מראה"), נראה ממצאים על השפעה של עיצוב על ביצוע קוגניטיבי ונתרגל יישומם, נבחן ממצאים מרתקים על כך שאותו משפט מקבל פרשנות שונה כאשר נשמע על ידי בני ה 70 ובן ה 20 וננסה להבין למה.

 

 

דר' שטוץ

 

בריאות מוחית: חששות ותקוות

מדעי החיים החדשים מספקים לנו הבנה טובה יותר את התהליכים המסכנים את בריאות המוח שלנו, על השפעת הגיל עליהם – וגם איך אפשר למנוע או לרפא מחלות מוחיות. נעשה סדר באמונות ואמיתות אודות דמנציות כמו מחלת אלצהיימר, בעיות תנועה כמו מחלת פרקינסון, ושבץ מוחי – איך אפשר למנוע, למתן, ואולי אפילו לטפל באיומים הללו. כמו כן, נלמד על הקשר בין תורשה/גנטיקה לבריאות מוחית, ועל ההבטחה של רפואה מותאמת אישית.

 סטרס ודיכאון: ריפוי והתמודדות

כדי לעזור לנו להתמודד עם החיים המהירים והלחוצים בעולם המערבי, תספר ד"ר שטוץ על השפעות החשיפה הממושכת לסטרס, הנ"ל פוגע בהיפוקמפוס (אזור במוח אשר חשוב בתהליכי זיכרון) ובפלסטיות המוחית שלנו (יצירת תאי עצב חדשים או קשרים חדשים בין תאי עצב קיימים). כמו כן תציג את הקשר ההדוק בין לחץ, דיכאון ובעיות שינה אשר המכנה המשותף שלהם הוא חוסר וויסות של רמות הקורטיזול, וכיצד לטפל בו בכמה דרכים טיבעיות ופשוטות

 

 

דר' אלבלדה


?הכל בראש - מה מדעני מוח יכולים לספר לנו על ההתנהגות האנושית

המוח האנושי שוקל בסך הכל קילו וחצי ונראה כמו עיסה אפרפרה ולא מרשימה במיוחד. ולמרות זאת, איבר זה המורכב ממיליארדי תאי עצב (נוירונים) שולט ביכולות, בתחושות, במחשבות, בזיכרונות, ברגשות ובאישיות שלנו והוא שהופך כל אחד ואחת מאתנו ליחיד ומיוחד. בעשורים האחרונים, בזכות כלי מחקר חדשים, חלה התקדמות מטאורית בהבנה שלנו לגבי מבנה ותפקוד המוח ועד כמה הוא משפיע על הפסיכולוגיה שלנו אבל גם מושפע מהעולם הסובב אותנו ומעולמנו הפנימי. בהרצאה נדבר על כמה מהתובנות העיקריות על המוח אליהן הגיעו חוקרי מוח בשנים האחרונות ונשאל כיצד על סמך תובנות אלו אנו .יכולים לטפח את הבריאות המוחית והפסיכולוגית שלנו לאורך החיים.

ממהפכת המוח למהפכת המיינדפולנס

אנחנו חיים בעידן עתיר ידע וגירויים ומהיר קצב. לכן היום, יותר מתמיד, חשוב שנדע לטפח את המוח ואת התודעה שלנו להתמודדות מיטבית עם הסביבה. אחד הכלים שנחקרו בצורה המעמיקה ביותר בשנים האחרונות לטיפוח המוח והתודעה הוא תרגול המיינדפולנס המבוסס על מסורות חוכמה שהגיעו מהמזרח. בהרצאה נבין מה הרקע שאפשר למסורות אלו לחדור לעולם המערבי וכיצד נוצר שיתוף הפעולה המחקרי הלא שגרתי בין נזירים לבין חוקרי מוח. כמו כן נדבר על הממצאים העיקריים לגבי ההשפעה של תרגול מיינדפולנס על המוח והתודעה

* התוכנית נתונה לשינויים בתוכן וסדר ושיפורים מתמידים לפני ובמהלך הקורס. עדכונים יסופקו לנרשמים בזמן אמת.

bottom of page