top of page

סילבוס 1 - סודות המוח ושימורו בגיל מבוגר *

6 מפגשים מדעיים מקיפים, המעניקים ידע יישומי וכלים פרקטיים שנבחנו ע"י חוקרי "מכון תבונה"

פרופ' בן דוד

 

רעיונות חדשים מהמעבדה לשיפור קוגניציה בגיל מבוגר

בהרצאה יחשוף פרופסור בן-דוד רעיונות וממצאים חדשים ומרגשים מהמעבדה בשנים האחרונות. נתרגל משחק המשפר תאום בין אנשים (סינכרוניזציה) ונבין כיצד הוא יכול לשפר פעילות קוגניטיבת בגיל המבוגר ("משחק מראה"), נראה ממצאים על השפעה של עיצוב על ביצוע קוגניטיבי ונתרגל יישומם, נבחן ממצאים מרתקים על כך שאותו משפט מקבל פרשנות שונה כאשר נשמע על ידי בני ה 70 ובן ה 20 וננסה להבין למה.

 

פרופ' דניאל לוי

 

בזמן שישנתם: חלומות, זיכרון, והעולם הצפון של השינה 

בני אדם מבלים עד שליש מחייהם בשינה. מה קורה לנו בזמן הקסום הזה – במוחנו ובגופנו? מאיפה באים החלומות? איך משתנה השינה שלנו לאורך החיים? מה הקשר בין שינה לזיכרון? מתי זה טוב לאבד שינה?

 

חיינו הרגשיים והאינטימיות לאורך החיים

האם העולם נראה אפור יותר לאנשים מבוגרים - או אולי דווקא ורוד יותר? איך משפיע הגיל על יכולותינו לחוות רגשות, לווסת רגשות, ולהבחין ברגשות של האחר? איך משפיע ראיית העולם של אנשים מבוגרים יותר על הנאתם ממנעמי החיים וסבלם מתלאותיו? איך משפיע מצעד הגיל על המיניות שלנו – בגוף ובנפש? האם מערכות היחסים האינטימיות שלנו חייבות להיות שונות כשאנחנו נהיים מבוגרים יותר?

 

 

דר' שטוץ

 

דכאון בגיל השלישי
"דיכאון של הגיל השלישי" מתייחס לדיכאון המופיע לראשונה בגיל 60-65 או אפילו בגיל מבוגר יותר. הסובלים מדיכאון זה הם בדרך כלל אנשים ללא היסטוריה פסיכיאטרית וללא קרובי משפחה הסובלים בעצמם מדיכאון.  קרוב לעשרים אחוז מהאוכלוסיה הבוגרת סובלים מדיכאון ברמה כזו או אחרת, אך דיכאון אינו נחשב חלק מתהליך הזדקנות תקין ונוטה להופיע בעתות משבר כגון מחלות גופניות, תחושת בדידות וכו'.

מהם הגורמים לדיכאון? מה קורה במוחו של האדם הסובל מדיכאון? כיצד שונה דיכאון בגיל השלישי מדיכאון בכל גיל אחר? מהם הסימפטומים ומה הן אפשרויות הטיפול?

 

דר' אלבלדה


ממהפכת המוח למהפכת המיינדפולנס

אנחנו חיים בעידן עתיר ידע וגירויים ומהיר קצב. לכן היום, יותר מתמיד, חשוב שנדע לטפח את המוח ואת התודעה שלנו להתמודדות מיטבית עם הסביבה. אחד הכלים שנחקרו בצורה המעמיקה ביותר בשנים האחרונות לטיפוח המוח והתודעה הוא תרגול המיינדפולנס המבוסס על מסורות חוכמה שהגיעו מהמזרח. בהרצאה נבין מה הרקע שאפשר למסורות אלו לחדור לעולם המערבי וכיצד נוצר שיתוף הפעולה המחקרי הלא שגרתי בין נזירים לבין חוקרי מוח. כמו כן נדבר על הממצאים העיקריים לגבי ההשפעה של תרגול מיינדפולנס על המוח והתודעה.

 


?הכל בראש - מה מדעני מוח יכולים לספר לנו על ההתנהגות האנושית

המוח האנושי שוקל בסך הכל קילו וחצי ונראה כמו עיסה אפרפרה ולא מרשימה במיוחד. ולמרות זאת, איבר זה המורכב ממיליארדי תאי עצב (נוירונים) שולט ביכולות, בתחושות, במחשבות, בזיכרונות, ברגשות ובאישיות שלנו והוא שהופך כל אחד ואחת מאתנו ליחיד ומיוחד. בעשורים האחרונים, בזכות כלי מחקר חדשים, חלה התקדמות מטאורית בהבנה שלנו לגבי מבנה ותפקוד המוח ועד כמה הוא משפיע על הפסיכולוגיה שלנו אבל גם מושפע מהעולם הסובב אותנו ומעולמנו הפנימי. בהרצאה נדבר על כמה מהתובנות העיקריות על המוח אליהן הגיעו חוקרי מוח בשנים האחרונות ונשאל כיצד על סמך תובנות אלו אנו .יכולים לטפח את הבריאות המוחית והפסיכולוגית שלנו לאורך החיים.

* התוכנית נתונה לשינויים בתוכן וסדר ושיפורים מתמידים לפני ובמהלך הקורס. עדכונים יסופקו לנרשמים בזמן אמת.

סילבוס 2 - שיפור הזיכרון והקוגניציה *

8 מפגשים מדעיים מקיפים, המעניקים ידע יישומי וכלים פרקטיים שנבחנו ע"י חוקרי "מכון תבונה"

1. סדר עולמי חדש - מה מקומנו בעולם?

בני ה-65 של היום התבגרו בעולם שבו הילדים היוו את פלח האוכלוסייה הגדול ביותר, והסבים והסבתות התבקשו לשבת בבית ו"לא להפריע". העולם הזה איננו עוד. שיעור בני ה-65+ באוכלוסייה העולמית גדל בהתמדה ותוחלת החיים גדלה. בחלק הראשון של המפגש נציג את המהפכה המתרחשת בעולם, והשינויים הצפויים בעתיד. בחלק השני, נחשוב על האתגרים שהשינויים מציבים לחברה ולנו – ונכיר שיטות להתמודדות והצלחה.

2. כל מה שרצית לדעת על זיכרון - אך שכחת לשאול

 

זיכרון – מהעבר אל העתיד. יכולתנו לזכור את חוויות החיים שלנו, ללמוד מידע, ולרכוש מיומנויות חדשות מאוד חשובה לנו, ורבים מאתנו תוהים איך התקדמות הגיל תשפיע על יכולות אלו. נשתף אתכם במחקרים החדשים שמספק המון תקווה למודאגים. בחלק השני של המפגש, נכיר שיטות מעשיות ל"עריכת זיכרונות" כדרך לטיפול במשקעים של אירועי עבר בחיינו, ולמיטוב חיזוקים חיוביים.

3. פתרון הקסמים

 

דמיינו שיש לנו גלולת פלאים שמשפרת יכולות קוגניטיביות, נאבקת בירידה בתפקוד המוחי עם הגיל, משפרת מצב רוח, ונלחמת בבדידות ובדיכאון – ואין לה כל תופעות לוואי! דמיינו שהגלולה נבדקה במחקרים מדעיים רבים ונמצאה יעילה בכולם. לא הייתם נוטלים אותה?

ברור שכן!

הבעיה, הגלולה אינה תרופה במרשם, אלא פעילות אירובית ותזונה בריאה. במפגש נדון במחקרים בנושא ובסוג הפעילות שנמצא יעיל ביותר. נלמד גם מה מלמד אותנו מדעי הפסיכולוגיה על הדרכים הטובות ביותר להתחיל ולהתמיד באורח חיים בריא.

4. האדם מחפש משמעות 

העלייה בתוחלת החיים היא אחת ההצלחות של העולם המודרני.

בהתאם, זקנה הפכה לשלב נוסף בחיים, אשר יכול להמשך כ 30-40 שנה.

מאחר ושלב זה של החיים מאופיין בפרישה ממקום העבודה, נשאלת השאלה: כיצד ממלאים את החיים? מה קורה לזהות ולדימוי העצמי שלנו?

מחקרים מראים כי מי שמצליח לייצר משמעות חדשה בגיל מבוגר מבטיח לעצמו איכות חיים לאורך 30-40 השנים של שלב חיים זה.

במפגש זה נדון בסכנות האורבות לנו בגיל המבוגר, ובשיטות ממדעי הפסיכולוגיה להתמודד איתן, ולשמור על האושר שמגיע מהיכולת לחיות חיים משמעותיים.

5. חידוד הזיכרון - הלכה למעשה

נערוך היכרות עם תובנות מדעיות חדשות אודות מנגנוני הזיכרון המרובים שלנו, והבסיס המוחי שלהם. נברר מה באמת ניתן לעשות כדי להגן על הזיכרון מפני פגעי הזמן, ואולי אפילו לשפר אותו. בחלק השני של המפגש נכיר שיטת שיפור זכירה חדשה המפותחת בימים אלו בסדנת המחקר שלנו, ונתנסה בה.

6. שיפור יכולות קוגניטיביות - הרצפה עקומה?

האם מצאת את עצמך אומר – פעם היה לי הרבה יותר קל? למה אני לא מצליח להתרכז? המוח והחושים שלי לא חדים כמו בעבר? אז המדע מלמד שכנראה שאנחנו מזדקנים גם בגיל 50, 40, 30, (ואפילו פחות). בהרצאה מעוררת-חשיבה זו נאמוד את איכות המבחנים הקוגניטיביים ונבחן האם ירידה בביצועים אינה מעידה על ירידה בפוטנציאל החשיבה אלא על ירידה באיכות הקלט המגיע מהחושים, והפחד מכך שיתייגו אותנו כ"זקנים". בנוסף, נלמד עד כמה חשוב להבין שגורמים כמו שמיעה, ראייה ואיום תיוג משפיעים על הביצוע שלנו ונבחן האם הרצפה באמת עקומה? כמו-כן, נסקור את ההשלכות הדרמטיות של האבחון הנויורו-פסיכולוגי על החברה, הכלכלה, המשפט וחיי הפרט.

7. בריאות מוחית: חששות ותקוות

מדעי החיים החדשים מספקים לנו הבנה טובה יותר את התהליכים המסכנים את בריאות המוח שלנו, על השפעת הגיל עליהם – וגם איך אפשר למנוע או לרפא מחלות מוחיות. נעשה סדר באמונות ואמיתות אודות דמנציות כמו מחלת אלצהיימר, בעיות תנועה כמו מחלת פרקינסון, ושבץ מוחי – איך אפשר למנוע, למתן, ואולי אפילו לטפל באיומים הללו. כמו כן, נלמד על הקשר בין תורשה/גנטיקה לבריאות מוחית, ועל ההבטחה של רפואה מותאמת אישית.

8. חכמה ודעת

בניגוד לדעה הרווחת לפיה יכולות קוגניטיביות יורדות באופן גורף עם הגיל, זקני השבט צדקו! יש יכולות קוגניטיביות העולות עם הגיל - יכולות הקשורות לידע ושימוש בידע. חלק מהחוכמה הוא להכיר את היכולות אשר משתנות עם הגיל ולנצל את היכולות המשתפרות והחוזקות בשביל לפצות ואף לשפר יכולות.  במפגש נסקור את המידע על היכולות הקוגניטיבות השונות, כיצד הן משתנות עם הגיל ונכיר שיטות לניצול חוזקות. בחלק השני של המפגש נתנסה בכלי חדש-ישן שיעילותו לשפר את חדות החשיבה נבדקת בימים אלו במעבדתנו.

bottom of page